Ateljé Gebbe

 

- OM LITOGRAFIN -

Litografi kommer av grekiska: Lithos - sten och Grafein - skriva och betyder således stenskrift.

Det är en tryckmetod, som uppfanns av Alois Sene-felder i Böhmen redan 1797 och som sedan nådde full utveckling mot slutet av 1800-talet. Den blev ett medel att mångfaldiga bilder och konst i färg. Väl kända är t ex Toulouse- Lautrec´s affischer från den tiden.

Man använder sig av en speciell, tung och porfri kalksten från Tyskland, som slipas mycket plan, varvid konstnären, eller som det var tidigare - ofta en anställd litograf, tecknar och målar med svart och fet tusch eller krita, direkt eller efter förlaga på stenens släta yta. Stenen blöts sedan varvid vattnet stöts bort från alla målade partier varefter den färgas in med en fet färg i lämplig nyans och valör. Färgen fastnar endast i de målande partierna.

Därefter kan den 1:a teckningen nu föras över på ett lämpligt litografiskt papper. Man har gjort den "första färgen". Allt måste tecknas spegelvänt för att bilden sedan skall bli riktig - om nu det är viktigt.

Sedan upprepas proceduren sten för sten med en ny teckning i svart för varje färg. För att den nya färgen skall hamna på rätt plats måste man därvid ha någon form av mall/master. Det kan bli många stenar för att få ett färdigt konstverk.

Oftast gör man ett provtryck med alla stenarna i ordning. När detta är färdigt och godkänt kan man lägga in papperen för själva upplagan; sen är det bara att sätta igång!

När hela upplagan sedan är tryckt godkänner konstnären, som oftast är med genom hela förloppet, varje enskilt blad, som också numreras och signeras. Förhoppningsvis blir sedan mottagandet gott .

Numrering av en grafisk upplaga är ett eget kapitel. Så här bör det vara.

* De första ca 5-10 bladen är provtrycken, som benämns på något av följande sätt: provtryck, Pt, Epreuve d´artist, eller EA. - alla utan numrering

* De därpå följande är själva grundupplagan med numrering t ex. 25/90 ( Betyder blad 25 av hela upplagan på 90 ex.)

* Sist trycks alltid konstnärens egen upplaga, som brukar vara ca 10-15% av grundupplagan. Denna upplaga numreras med HC (Fr. Hors Commerce = utom försäljning) samt med följande nummer i romerska siffror. T ex. HCIV/XXV (4 av 25).

Sen finns det också något som heter etát. Etát I betyder första varianten och Etát II således andra. Det finns då alltid någon form av skillnad i färg eller utförande men grunden i verket är densamma.

Utvecklingen står dock aldrig stilla. Det som ovan beskrivits är den klassiska litografiska metoden. Men man har också genom årens lopp experimenterat med zinkplåtar istället för stenen, som börjar bli sällsynt och är dyr och otymplig att arbeta med. Många tryckarlärlingar har fått sina ryggar och armar förstörda av tunga stenar och evigt slipande under kallt vatten. Så istället görs idag de allra flesta litografier med kornerad plastfilm som teckningsunderlag. En kontaktkopia görs till en offsetplåt varefter proceduren troget följer sitt ursprung. Denna form är en godkänd och bra metod för litografitillverkning av idag.

Ända sedan mitten av 80-talet har jag haft förmånen att regelbundet få arbeta med litografiskt arbete. Det är alltid nervpirrande och euforiskt på samma gång. Man har ju inte bara att göra en målning - man måste se igenom hela förloppet med alla färgerna från början till slut och detta trots att man hela tiden jobbar endast i svart. Det är naturligtvis en kamp mot allt förnuft, som fångar en till hundra procent.

Det är också ett intensivt teamwork mellan konstnär och tryckare. Här ges och tas det med känslighet ibland och hårda tag ibland. Dessutom är det ofta flera konstnärer på plats samtidigt med både ris och ros i bagaget.

Att göra en litografi tar lång tid i anspråk - man får räkna med ungefär 1 - 2 färger per dag. 10 färger kan alltså ta två 2 veckor i anspråk.

Själv gör jag i stort sett hela arbetet på plats, oftast med mycket improvisation och utnyttjande av de lägen som uppstår under tryckningens gång. Det är som alla förstår också ett kostsamt företag. Priset per färg ligger på ca 4000-5000 kronor - allt inkluderat, utom eget arbete, uppehälle och resor förstås.

Det finns ca 5 väl inarbetade centrum för litografisk tryckning av idag: Lindströms i Solna, Vikmanshyttan, Nacka stentryckeri/Järla Grafik/Grafiktryckarna och Grafikens Hus i Mariefred.

Jag arbetar själv ofta 2 gånger per år med litografier på JÄRLA GRAFIK i Nacka med min tryckare John Åkerlund. Vi är numera ett samspelt par. Hittills har det blivit många upplagor. Ca 50 st. uppskattar jag. Det är ett arbete jag hoppas fortsätta med länge än.

 

Gebbe Björkman